Čokoláda Fino de Aroma

logo CLC

Měli jsme možnost poznat opravdovou chuť čokolády a rozhodli jsme se představit tuto jedinečnou laskominu co nejvíce lidem. Jako autorizovaný partner společnosti Chocolate Pictures s.r.o. - oficiálního zastoupení pro český trh, ve spolupráci budujeme prodejní a distribuční systém, který má za úkol umožnit lidem poznat a současně přinášet na trh skutečně to nejlepší z čokolády, co je na světě k dostání. Norma, kterou jsme z hlediska kvality a jedinečnosti čokolády stanovili, je certifikace Fino de Aroma.

Naše činnost se skládá ze dvou částí. Tou první je činnost edukační, která přináší informace o pěstování kakaa a jeho zpracování a následné výrobě čokolády, přes způsoby distribuce až po pravidla ochutnávání. Druhou pak distribuce a přímý prodej unikátních surovin.

V naší nabídce tak naleznete zejména suroviny reprezentují prémiovou kvalitu kolumbijské čokolády CasaLuker. Jsou vyrobeny výhradně z odrůd Criollo a Trinitario, které splňují standardy Fino de Aroma. Označením Fino de Aroma, jež je udělováno organizací ICCO (International Cocoa Organization), se na základě testů může prokázat jen necelých 6% veškeré světové produkce kakaa. 76% produkce kakaa, které splňuje tato přísná kriteria, pochází z Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely a Peru, a CasaLuker je jeho předním světovým producentem. Jedinečnost těchto surovin je podtržena tím, že přesně víme, kdo a kde naše suroviny pěstuje a zpracovává. Na základě tohoto jsme schopni kakaové boby klasifikovat a certifikovat jejich původ. Výsledkem jsou pak Single Origin Chocolates (jednoodrůdové plantážové čokolády) v nejvyšší možné kvalitě Origin de Origin, kde  třtinový cukr a ostatní ingredience pro výrobu čokolády pocházejí vždy ze stejné plantáže jako zpracované kakaové boby. Dosahování vynikajících výsledků nám umožňuje kromě jiného vlastní výzkumná práce (výzkumné centrum kakaa Granja Luker). Pěstitelské výsledky mají natolik výjimečnou kvalitu, že není třeba provádět proces alkalizace a tudíž je v našem kakau zachován obsah flavonoidních antioxidantů. Díky tomu může celá produkce čokoládových surovin CasaLuker Fino de Aroma nést kromě označení All Natural Ingredients i označení 100% Natural. 

Pěstování

Kakovník - Theobroma Cacao, pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky. 

Stále zelený strom, vysoký 5-8m, s plody ve tvaru protáhlé bobule nebo chcete-li lusky, o délce až 30 cm barvy od žluté, přes hnědavou až po červenou. Lusky obsahují obvykle cca 20 - 70 semen - kakaových bobů. 

Kakaovník se rozděluje do tří základních skupin, které se od sebe zejména co do kvality zásadně liší: Criollo, Trinitario a Forastero. 

 

indaco_cacao_criollo-368x245

Forastero

je nejrozšířenějším druhem, který roste planě v celém povodí Amazonky a pro svou relativně velkou odolnost a jednoduchost pěstiování se rozšířil po celém světě, především do Afriky a je nejrošířenější (přes 90% světové produkce), ale bohužel nejméně kvalitní odrůdou, má ostrou nakyslou chuť..

Criollo

 nejvzácnější a současně nejkvalitnější, chuťově nejjemnější odrůda s jedinečným aroma. Pěstuje se prakticky pouze ve Střední Americe (Kolumbie, Peru, Venezuela, Madagaskar, Indonésie…) a činí pouze zhruba 1% světové produkce. Odrůda je typická příchutěmi karamelu, ořechů, vanilky a tabáku.

Trinitario

 hybrid Criollo a Forastero, který si zachovává maximum z kvality odrůdy Criollo a současně má lepší odolnost a tudíž i výsledky a objemy pěstování. Pěstuje se především v oblastech Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Venezuely. 

Fino de Aroma

 pochází z odrůd Criollo a Trinitario, které se svou vůní a chutí výrazně odlišují od běžného kakaa z odrůdy Forastero. Pro své úžasné aroma a jemnou chuť jsou vyhledávané odborníky a gurmány po celém světě.

Zpracování kakaa a výroba čokolády

Základními faktory, které zajišťují speciální vůni a chuť čokolády, jsou vedle kvality odrůdy procesy dalšího zpracování - fermentace, sušení, pražení a konšování…

Fermentace

probíhá přímo na farmě. Kakaové boby a dužiny se vyberou z lusku, rozloží se společně do dřevěných krabic kde jsou vystaveny mikroorganismům, které se přirozeně nacházejí v prostředí. Tyto rozkládají dužinu což spustí biochemické a fyzikální procesy, které vedou k vývoji počáteční vůni a chutě kakaa a potažmo čokolády.

Sušení

probíhá též na farmě pod vedením pěstitele. Boby jsou něklik dní vystaveny přímému slunci, aby se zredukovali množství vody z 55% na 7% čímž se sníží též přirozené množství kyselosti v kakau. Proces je velmi důležitý nejen z heldiska prevence proti vzbiku plísní a hud, ale má svou velmi důležitou roli pro zajištění správné chuti.

Pražení

jeden z nejdůležitějších procesů, který ovlivňuje, mění, zesiluje a určuje smyslové vlastnisti chutěm vzhledu a vůně kakaa. V případě pražení kakaa Fino de Aroma se před vlastním pražením provádí drcení a idstranění slupky kakového bobu. Praží se tedy následně již nadrcené boby tzv. nibs-y.

Konšování

je dalším z důležitých procesů a je zodpovědný za konečnou chuť čokolády, při kterém se eliminuje přítomná kyselost a získává se chuť a jemná textura čokolády. Při procesu se čokoláda míchá, šlehá a provzdušňuje. Zpravidla to trvá 48-96 hodin.

 

Fakta o surovinách a produktech


– kakaový prášek, nealkalizovaný, 22 – 24% obsah kakaového másla
– kakaová hmota 100%, nealkalizovaná, Origin de Origin, Fino de Aroma
– klasifikovaný původ
– čokoláda, nealkalizovaná, Origin de Origin, Fino de Aroma, sušina 33,5 / 34,5 / 40 / 53 / 54 / 60 / 70 / 85%,třtinový cukr
– kandované a lyofilizované ovoce
– Luker Way, filozofie spravedlivého obchodu převedená do praxe, podpořená vlastní vzdělávací a výzkumnou prací
– čokolády reprezentují prémiovou kvalitu Hand Made
– vlastní receptury originální kompozice surovin a ingrediencí
– veškeré ingredience jsou organické či bio kvality
– veškeré obaly jsou vyráběny z recyklovaných a recyklovatelných materiálů
– s produkty CasaLuker jsme zvolili podtitul našeho snažení: „Back to Real Chocolate“
– kakaový prášek, nealkalizovaný, 22 – 24% obsah kakaového másla
– kakaová hmota 100%, nealkalizovaná, Origin de Origin, Fino de Aroma
– klasifikovaný původ
– čokoláda, nealkalizovaná, Origin de Origin, Fino de Aroma, sušina 33,5 / 34,5 / 40 / 53 / 54 / 60 / 70 / 85%, třtinový cukr
– kandované a lyofilizované ovoce
– Luker Way, filozofie spravedlivého obchodu převedená do praxe, podpořená vlastní vzdělávací a výzkumnou prací
– čokolády reprezentují prémiovou kvalitu Hand Made
– vlastní receptury originální kompozice surovin a ingrediencí
– veškeré ingredience jsou organické či bio kvality
– veškeré obaly jsou vyráběny z recyklovaných a recyklovatelných materiálů
– s produkty CasaLuker jsme zvolili podtitul našeho snažení: „Back to Real Chocolate“

CASA LUKER POSTER KOMPLET

 

Skutečná čokoláda je vyrobena z nealkalizovaného kakaa nejvyšší kvality, se 100% obsahem kakaového másla, třtinového sladidla, bez chemických stabilizátorů, konzervantů a aroma.

Back to real chocolate s pozadím

 

Co je čokoládová CUKROVINKA

Industriální čokoláda je vyrobena z alkalizovaného kakaa průmyslové kvality méně kvalitních odrůd, kde se 100% obsahu kakaového másla nahrazuje jinými tuky, označenými zpravidla jako rostlinné tuky, které je potřeba chemicky stabilizovat a finální výrobek následně konzervovat, dodat příslušná barviva pro hořkou nebo mléčnou čokoládu, dochucovadla, příchutě a aroma, Ke slazení se používá řepný, bílý, tj. rafinovaný cukr.

Pravdy a mýty o čokoládě a kakau

 

Nejčastěji citované mýty:
– po čokoládě se dělá akné – MÝTUS
– čokoláda zahřívá organismus – MÝTUS
– čokoláda zpomaluje organismus – MÝTUS
– čokoláda „staví“ – MÝTUS
– po čokoládě se kazí zuby – MÝTUS
– čokoláda je spouštěč migrény – MÝTUS
– je nevhodná pro lidi trpící dnou – MÝTUS
– čokoláda způsobuje ekzémy – MÝTUS
– alergie na čokoládu – MÝTUS
– polyfenoly snižují obsah železa v organismu – MÝTUS
AŽ SE JEDEN NESTAČÍ DIVIT...

...a pravdy držené pod pokličkou?
– čokoláda – droga lásky (obsahuje fenyletylamin, který spouští reakce zamilovanosti, sebevědomí a pocit pohody) – PRAVDA
– čokoláda má vysoký obsah vlákniny, která podporuje správné trávení – PRAVDA
– čokoláda má vysoký obsah zdravých minerálů jako draslík, vápník, měd a železo – PRAVDA
– kakao je jednou z mála potravin s vysokým obsahem polyfenolů (bio-flavonoidy...) a antioxidantů – PRAVDA
– čokoláda snižuje rizika spojená s onemocněním rakovinou, arterosklerózou, infarktem, degenerací neuronů, stres atd. atd. – PRAVDA

Prodej a distribuce

PM – Sedmero paprsků s.r.o. je autorizovaným partnerem společnosti Chocolate Pictures s.r.o., která je oficiálním zastoupením firem SweetPro s.r.o., Lyra Chocolate s.r.o. a CasaLuker Colombia.

 Chocolate Pictures (1)